Elämää Evijärvellä Kirsilän perheen silmin

Elämää Evijärvellä Kirsilän perheen silmin

Kirsilän perhe on muuttanut Evijärvelle 2017 joulukuussa. Heille yksi tärkeä tekijä Evijärvelle muuton taustalla oli Antin juuret Etelä-Pohjanmaalla. Hänen mummolansa on Evijärvellä, jossa he ovat kesäisin käyneet tekemässä peltotöitä. Myös tietyt elämän realiteetit olivat vahvasti vaikuttamassa heidän muuttopäätökseensä: ”Se on tosiasia, että Evijärven rannalta saa kodin edullisemmin kuin esimerkiksi Päijänteen rannalta. Eikä kaupunkielämä enää tuntunut omalta, kun sitä oli nähty tarpeeksi. Tiedettiin silloin, että on tulossa perheenlisäystä ja se myös sai ajattelemaan maalle muuttoa. Maalla on tilaa leikkiä ja ympäristö kasvaa on aivan erilainen kuin kaupungissa.” he kertovat.

 

Kirsilän perhe muutti Evijärvelle Keski-Suomesta. He ovat olleet oikein tyytyväisiä päätökseensä muuttaa Etelä-Pohjanmaalle. Antille muutto juurille takaisin lakeuksille oli helppoa, mutta kaupungissa pidempään asuneelle Marjalle muutos oli suurempi. Marja olikin alussa ollut hieman kauhuissaan siitä, kun oli niin hiljaista eikä nähnyt ihmisiä samalla tavalla kuin kaupungissa. Hän kuitenkin kertoo sen menneen nopeasti ohi: ” Nyt ovat asiat muuttuneet ja en enää haluaisi muuttaa takaisin kaupunkiin, sillä tämä tuntuu kodilta. Täällä voi olla ihan miten vaan ja laittaa lapsen ulos leikkimään turvallisin mielin.”, kertoo Marja. Hän myös pitää siitä, että on niin sanotusti ”pienet piirit”, jolloin ihmisiä on tullut tutuksi eri tavalla kuin Keski-Suomessa

Kirsilän perhe

Yhteisöön on ollut helppo päästä mukaan

Naapurit ovat tulleet Evijärvellä vielä paremmin tutuiksi kuin Keski-Suomessa. Toki Antille ihmiset ovat tuttuja jo entuudestaan, mutta he kertovat naapureiden käyvän maalla useammin toistensa luona kylässä. He ovat myös huomanneet, että maalla naapureita arvostetaan eri tavalla sekä kanssakäyminen on erilaista. ”Aina toisia tervehditään, mikä ei kaupungissa ole ollenkaan jokapäiväistä ja aina jäädään juttelemaan, jos jossain kohdataan.”, he kertovat. Antti on myös huomannut työssään kiinteistövälittäjänä naapuruston merkityksen korostuvan maalla huomattavasti enemmän kuin kaupungissa: ”Taloa ostaessaan maalla korostuu kaupunkia enemmän naapurit, sillä ostaja haluaa tietää, millainen naapuri kodin vieressä asuu. Maalla asukkaat osaavat kertoa sen, millainen naapuri vieressä asuu. Kaupungissa sitä ei edes kysytä, sillä sitä ei välttämättä osata kertoa.”, kuvailee Antti.

Marja ja Antti ovat kokeneet helpoksi päästä mukaan yhteisöön. Antti on hakemalla haettu mukaan toimintaan ja on tuntunut siltä, että halutaan uusia ulkopuolelta tulevia ideoita mukaan. Maalla on myös tarve saada uutta porukkaa mukaan, sillä yhdistystoiminnassa ihmiset alkavat ikääntyä, jolloin nuoria tarvitaan entistä enemmän mukaan. He ovat kokeneet, että ulkopaikkakuntalaisen näkemyksiä asioihin on arvostettu erittäin korkealle Evijärvellä.

Marja ja Antti ovat olleet tyytyväisiä muuttopäätökseensä, mutta kuitenkin maallemuutto tuo uudenlaisia haasteita ja jotain sellaista myös mitä kaipaa kaupungista. Marja mainitsee muun muassa sen, että välimatkat täällä ovat pidempiä verrattuna kaupunkiin, eikä esimerkiksi kauppaan pääse kävellen. Kuitenkin hän korostaa asioiden olevan hyvin pieniä ja vaativan vain arjessa enemmän suunnittelua. Antti mainitsee sen, että valikoimat kaupoissa eivät ole yhtä laajoja kuin kaupungissa: ”Kaupasta et välttämättä saa juuri sitä haluamaasi tuotetta, mutta se on hyvin ymmärrettävää asiakkaiden luoman kysynnän takia. Sitä myydään mitä ostetaan. Jos on jokin erityisempi tuote, niin se tulee ostettua esimerkiksi Seinäjoelta kaupasta.”, Antti kuvailee.

”Toimeen täällä tulee erittäin hyvin”, naurahtaa Antti.

Etätöitä ja -opiskelua Evijärveltä käsin

Antin työpaikka fyysisesti sijaitsee Seinäjoella ja perheellä on asunto siellä: ”Hyvin harvoin tulee jäätyä sinne Seinäjoen asunnolle työpäivän jälkeen, sillä mieluummin ajan Evijärvelle. Oikeastaan ainoita hetkiä ovat sellaiset, jos seuraavana aamuna pitää olla aikaisin töiden parissa Seinäjoella, mutta muuten mieluummin ajan kotiin.”, kertoo Antti.

Antti pystyy työnsä puolesta tekemään paljon etätöitä. Hän myös suorittaa rakennusmestarin opintoja monimuotona työnsä ohella Seinäjoen ammattikorkeakouluun ja suurimmaksi osaksi opinnot ovat olleet etänä. Etäopinnot töiden ohessa ovat mahdollistaneet oman osaamisen kehittämisen Evijärveltä käsin.

Omaa rauhaa ja tilaa

Marjan mielestä parasta maalla asumisessa on turvallisuus ja enemmän tilaa. Antti korostaa myös omaa rauhaa: ”Minulle se on sitä, että voin mennä läppärin kanssa terassille tekemään töitä ja linnut laulavat taustalla, muttei ole mitään muuta meteliä. Kaupungissa asuessa se oli Murphyn laki, että siinä naapurissa alkoi aina remontti silloin, kun pitää tehdä töitä. Ei silloin puhuta asiakkaan kanssa puhelimessa, kun naapurissa piikataan.” naurahtaa Antti.

Antti korostaa maalla asumisessa myös tietynlaista spontaaniutta: ”Kaupungissa piti aina lähteä varta vasten järvelle, jos halusi kalastaa. Asioita piti suunnitella paljon tarkemmin etukäteen, koska aina piti lähteä jonnekin. Täällä jos huomaa että keli on kohdillaan voi suoraan ampaista järvelle ilman suurempaa suunnittelua.

Maalla asumisessa on monia hyviä puolia. Heidän mielestään joskus on kuitenkin kiva käydä kaupungissa, mutta Evijärvellä on mukava asua:”Ennemmin näin päin, että asuu maalla ja käy kaupungissa, kuin toisinpäin.”

”Joskus sitä on miettinyt, että miksi muuttoa ei tehnyt jo paljon aikaisemmin, mutta kai sitä oli jotenkin jumissa siellä kaupungissa. Sitten havahtuu, että mitä ihmettä me täällä tehdään, mutta sekin elämänvaihe tarvittiin. Vuodesta 2017 täällä on asuttu, mutta vieläkään ei tee mieli muuttaa pois, että edelleenkin on kiva olla maalla.”, Antti kertoo.