Etätyötä Etelä-Pohjanmaalla
Julia Ahokas opiskelee Vaasan yliopistossa hallintotieteiden maisteriksi. Hän työskentelee Opetushallituksessa hankinta-asiantuntijana. Vaikka työpaikka sijaitsee fyysisesti Helsingin Hakaniemessä, tekee Julia töitä Etelä-Pohjanmaalta käsin. Julia on kotoisin Kauhavalta ja tällä hetkellä asuu miehensä ja kahden koiransa kanssa Lapualla. Nyt kesällä hän on tehnyt paljon töitä Evijärvellä olevalta mökiltä käsin.
Valtion virastoissa ei pysty tekemään 100% töitä etänä. Julia työskentelee hallintopalveluissa talous- ja hankintapalvelut yksikössä. Julia reissaa kahden viikon välein käymään Lapualta Helsingissä, sillä silloin heidän työyksikössään pidetään yksikköpalaveri. Kuitenkin tässäkin on ollut jouston mahdollisuutta. Julia kertoi pitäneensä viikon loman touko-kesäkuun vaihteessa ja ennen lomaa oli vielä kiireisiä työasioita hoidettavana, jolloin hän pyysi lupaa osallistua etänä yksikköpalaveriin. Julian työtehtävät onnistuvat täysin etänä, että syy toimistolla käymiseen on yhteisöllisyys ja työyhteisö, palavereiden ollessa fyysisesti Helsingissä.
”Junamatkoja ei saa käyttää työntekoon, joten minun Helsingin työpäiväni ovat lyhyitä – kuuden tunnin pituisia. Helsinkipäivinä hyppään junaan aamukuudelta ja takaisin kotona Lapualla olen iltakahdeksalta. Tästä syystä ennen lomaani sain tehdä pidemmän pätkän etänä, että ei mene työaikaa matkustamiseen, kun oli asioita vielä tehtävänä ennen lomalle jääntiä”, kertoo Julia.
Julian työpaikan ollessa pääkaupunkiseudulla saattaisi laitteiden rikkoutuessa tulla haaste eteen. Jos hänen työvälineensä rikkoutuisivat, joutuisi Julia lähtemään seuraavana päivänä Helsinkiin hakemaan uusia laitteita. Toki Julia pitää sitä mahdollisuutta melko harvinaisena, mutta se riski on kuitenkin olemassa. Julialla on kuitenkin haasteiden sattuessa mahdollisuus ottaa yhteyttä tukinumeroon, josta saa apua akuutteihin it-ongelmiin.
Julia tykkää työskennellä hybridi-mallilla
Julialle sopii mahdollisuus tehdä töitä sekä etänä että hybridinä. ”Ajattelen sen niin, että ei meidän kaikkien tarvi pakkautua Helsinkiin tai pääkaupunkiseudulle, kun työnteko onnistuu sinne etänä myös täältä maalta.”, kertoo Julia. Hän kertoo pitävänsä etätyöstä eikä hän tarvitse jokapäiväistä fyysistä kohtaamista työkavereiden kanssa. ”Tiedän, että joillekin työyhteisö ja työntekeminen toimistolta käsin on tärkeää juurikin kohtaamisten takia. Minä olen päivittäin omaan työyhteisöön yhteydessä Teams-palavereiden tai sähköpostien välityksellä, jolloin yhteys omiin työkavereihin pysyy, vaikka kohtaaminen ei tapahdukaan kasvokkain.” kertoo Julia omia ajatuksiaan etätyöstä.
Julialla on kaksi koiraa ja hän kertoo etätyön sopivan paremmin myös koira-arkeen. Koirilla on mahdollisuus olla lähellä ihmistä, eikä niiden tarvitse olla yksin pitkiä aikoja päivästä. Lisäksi hän pitää siitä, että illoille jää enemmän vapaa-aikaa nähdä ystäviä ja harrastaa, kun ei tarvitse työpäivän päälle reissata.
Minkä takia Julia on halunnut tehdä töitä Etelä-Pohjanmaalta käsin?
Julian ystävät, perhe ja lähipiiri asuvat Etelä-Pohjanmaalla. Matka Helsinkiin on kuitenkin se noin neljä tuntia ja se tuntuu pitkältä kulkea tapamaan omia läheisiä. Julian mies on myös Etelä-Pohjanmaalta kotoisin, ja Julia naurahtaakin, ettei miestä taida saada enää muuttamaan pois lakeuksilta. Julia itse myös sanoo, ettei hänellä ole mitään hinkua pois täältä. Julia on käynyt lukion Tampereella ja asui siellä noin viisi vuotta ennen kuin muutti Vaasaan päästyään sinne yliopistoon. ”Kokeilin kaupunkielämää ja tykkäsin myös siitä, mutta kyllä täällä maalla on parempi olla – on tilaa hengittää ja liikkua luonnossa. Myöskään kerrostaloelämä ei enää tässä kohtaa houkuta, kun on tottunut omaan pihaan. Kokisin kerrostaloelämän vaikeaksi myös koirien vuoksi. Koskaan ei kuitenkaan voi sanoa ei koskaan, joten pois en sulje sitäkään vaihtoehtoa, etteikö joskus vielä tulisi kaupunkiin tai pääkaupunkiseudulle muutettua. Mutta kerrostalossa en enää suostu asumaan.”, Julia kertoo.
Julian mielestä parasta maalla on luonto ja oma tila, kun ihmisiä ei ole niin paljon ympärillä kuin kaupungissa. Lisäksi Julia pitää ihanana asiana rauhaa. Kaupungissa asuessa on hänen sanojensa mukaan aina pieni hälinä. ”Kun on syntynyt maalla ja käynyt myös katsomassa elämän kaupungissa, niin olen todennut oman tilan, rauhan ja luonnon arvokkaiksi, ja niistä tahtoo pitää kiinni”, kertoo Julia.
Julia kuvailee maalla asumisen haasteeksi junayhteyksien puuttumista. Junalle kyllä pääsee, mutta se vaatii myös oman auton käyttöä. Julialle junayhteydet ovat tärkeitä, sillä hän kulkee noin kahden viikon välein junalla Helsinkiin. Lapualta kyllä menee junia ja hän käyttää niitä yhteyksiä, mutta aikataulut ovat hieman haastavia työaikojen kanssa yhteensovitettaviksi. Lapua kuitenkin sijaitsee lähellä Seinäjokea, mikä mahdollistaa paremmin junalla kulkemisen. Toisena haasteena Julia näkee saatavilla olevat palvelut, joita hän kuitenkin pitää Lapualla hyvinä.
Työskentely muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla on mahdollista ja sitä kannattaa rohkeasti kokeilla
Julian hakiessa tätä työpaikkaa hän mietti, että miten kulkeminen tulee onnistumaan ja kuinka paljon se tulee viemään aikaa ja rahaa junalippuihin. Hän on kuitenkin huomannut huolensa turhaksi. Julia haluaakin rohkaista ihmisiä, että vaikka asuisi maalla, voi silti tehdä töitä pääkaupunkiseudulle tai muualle Suomeen, eikä junalla kulkeminen ei ole yhtään niin kuormittavaa, mitä hän aluksi ajatteli. Työpaikan ei siten tarvitse olla sidoksissa asuinpaikkaan. Julian mielestä on mukava käydä välillä kaupungissa ja hän kokee toimistopäivät piristävänä vaihteluna kotona työskentelyyn.