Evijärvelle lanseerattiin Etelä-Pohjanmaan toinen kyläkummimalli

Keskiviikkona 3.5. järjestettiin Evijärven kunnantalolla Evijärven kyläkummimallin lanseeraustilaisuus. Kyläkummimalli on Etelä-Pohjanmaan toinen. Maakunnan ensimmäinen kyläkummimalli lanseerattiin Soinissa kesällä 2022. Kyläkummimallin ovat rakentaneet yhteistyössä Landemia-hanke sekä Evijärven kunta ja kylät.

 

Evijärven kyläkummitilaisuudessa mukana oli tietenkin tuoreita kyläkummeja, Evijärven kunnan edustus sekä Landemia-hankkeen tiimi.

 

Kyläkummien tarkoitus on toimia kylälle muuttavien sekä kesäasukkaiden tai monipaikkaisten asukkaiden apuna ja tukena, ja auttaa heitä kotiutumaan kylälle. Evijärven kylillä on jopa kaksi omaa kyläkummia, jotka kyläläiset ovat itse valinneet keskuudestaan viime syksynä järjestetyn Kunta tulee kylään -kierroksen ohessa. Kyläkummien yhteystiedot ja toiminta-alueet ovat näkyvillä kunnan verkkosivuilla.

 

Kuvassa Evijärven kyläkummeja ja Evijärven kunnan edustajia sekä Landemia-hankkeen tiimi

Kyläkummit ovat helposti lähestyttäviä, positiivisia ja ystävällisiä ihmisiä, ja he ottavat mielellään uuden muuttajan mukaan esimerkiksi kylän tilaisuuksiin. Kyläkummit tuntevat kylän paikat, palvelut ja ihmiset. He pystyvät esimerkiksi kertomaan tuoreelle kyläläiselle, millaisia harrastusmahdollisuuksia kylällä tai kunnassa on, kuka voisi auttaa lumien auraamisessa tai keltä voisi saada polttopuita. Näin kyläkummit auttavat muuttajaa pääsemään kylän yhteisöön sisälle.

 

Kyläkummien yksi keskeisimmistä tehtävistä onkin käydä tervehtimässä uutta kyläläistä, ja muistaa muuttanutta jollain tavalla. Esimerkiksi Evijärvellä muuttaja saa kunnalta sekä kylältä yhteisen monipuolisen tervetuliaispaketin, joka sisältää kattavasti tietoa kunnan palveluista, kylän oman infopaketin sekä omintakeisen Evijärvi-oppaan, joka auttaa ymmärtämään evijärveläistä kieltä ja parantaa paikallistuntemusta tehokkaasti. Evijärven kunnan verkkosivuilta löytyvät kyläkummien yhteystiedot, Evijärvi-opas, Evijärvi ABC -tietopaketti sekä muuta hyödyllistä materiaalia.

Kyläkummit ovat kylien ja myös koko Evijärven kunnan imagotekijä – Evijärven kyliin saa tulla asumaan, ja kyläkummit pitävät huolen, että jokainen muuttaja kokee olevan tervetullut uuteen asuinpaikkaan!

.

Evijärven kyläkummien juhlakakku