Hyvää elämää Särkikylällä

Hyvää elämää Särkikylällä

Kuvassa vanhan punainen ulkorakennus

Landemia matkasi Evijärvelle tapaamaan paluumuuttajia Ulla-Maija Koskea sekä Leevi Norrenaa. Haastattelu tapahtui Evijärven Särkikylällä Ulla-Maijan idyllisen kotitalon kahvipöydän ääressä. Hän itse oli maailmalla 50 vuotta, mutta toukokuussa 2021 hän palasi takaisin asumaan kotiseudulleen Evijärven Särkikylälle – mikä olikin hänen omien sanojensa mukaan elämän parhaita päätöksiä.


Ulla-Maija muistelee, että aikanaan 70-luvulla lukion jälkeen oli oikeastaan lähdettävä johonkin. Hän itsekin oli yksi niistä, jotka lähtivät Särkikylältä opiskelun ja työn perässä. Hän päätyi Helsinkiin, kävi välillä jopa Pariisissa asti ja asettui lopulta Järvenpäähän. Monien eri vaiheiden, haaveiden ja työpaikkojen kautta hän päätyi Metsäteollisuus ry:n palvelukseen, jossa hän teki elämäntyönsä.


Ulla-Maija aktiivisena ihmisenä ei kuitenkaan malttanut lopettaa täysin työskentelyä jäätyään eläkkeelle. Syksyllä 2020 hän suunnitteli jo muuttoa takaisin kotipaikkakunnalle, mutta suunnitelmat menivät uusiksi hänen saatuaan mielekkään työtarjouksen tyttärensä työparina, eikä hän vielä malttanutkaan muuttaa.


Keväällä 2021 Ulla-Maija koki oikean hetken viimein koittaneen, ja hän muutti takaisin Evijärven Särkikylälle kotitaloonsa – paikkaan, jossa hänen juurensa ovat. Hän toteaa, että Särkikylästä hän tuskin muuttaa enää mihinkään muualle – niin paljon hän nauttii kotikylällään elämisestä. Ulla-Maijan sielu on särkikyläläinen, vaikka hän onkin ollut kauan pois kotoa. Muuttaessaan hän mietti, että mihin 50 vuotta oikein meni. On kuin olisi juuri lähtenyt kotoa, ja nyt hän on palannut takaisin kotiin.

Kuvassa mies Mekong-joella

Leevi vietti Ulla-Maijan tapaan lapsuutensa Evijärvellä. Lukion jälkeen hänen piti tehdä valinta – jäädäkö kotiin hoitamaan pientä kotitilaa, vai lähteäkö opiskelemaan. Leevi kuitenkin koki olevansa niin teoreettinen ihminen, ettei kotitilan hoito tuntunut hänestä silloin oikealta ratkaisulta. Hän lähtikin Evijärveltä lukion jälkeen opiskelemaan, ja on elämänsä aikana ehtinyt asua lukuisissa eri kaupungeissa ja kunnissa, sekä toimia muun muassa opetus- ja tutkimustyössä sekä hallintotehtävissä.

 

Hän on viettänyt paljon aikaansa Thaimaassa. Siellä hän tapasi myös nykyisen vaimonsa, jonka kanssa he ensin muuttivat Thaimaasta Lapualle ja lopulta takaisin Leevin lapsuudenkotiin Evijärvelle Särkikylään. Vaikka Leevi on ollut pitkään pois kotoaan, hänelle Särkikylä on silti ainoa koti.

 

Nykyisin Leevi itse on eläkkeellä, mutta hän on silti aktiivinen. Hän esimerkiksi vetää yhteiskunnallista kerhoa ja hyvä verkkoyhteys mahdollistaa hänelle muun muassa myös venäjän kielen opiskelun etänä sekä keskusteluihin osallistumisen sosiaalisessa mediassa. Hän myös nauttii kotitilansa pienistä askareista.

Sekä Leevi että Ulla-Maija tuntuvat olevan hyvällä tavalla ylpeitä omasta eteläpohjalaisuudestaan, vaikka he molemmat ovat asuneet kauan muualla. He tuumivatkin tämän kotiseuturakkauden ja -ylpeyden olevan kovin yleistä eteläpohjalaisten keskuudessa. He nostavat Evijärvellä ja Särkikylällä asumisen parhaiksi puoliksi muun muassa oman rauhan, hyvät ulkoilumahdollisuudet ja turvallisuuden. Ulla-Maija toteaa myös ihmisten olevat yksi parhaista puolista – paikkakunnan ja kylän ihmiset ovat mukavia. Leevi lisää naapuriavun toimivan aina apua tarvitessa. Ulla-Maijan mukaan Evijärvellä tapahtuu paljon kaikenlaista kaikenikäisille ja paikkakunnalla on myös paljon hyviä palveluita.

 

Vaikka he nauttivatkin asumisesta Särkikylällä, heitä kuitenkin myös huolestuttaa hieman terveyspalveluiden tulevaisuus. He pohtivat, kuinka yhä keskittyvät terveyspalvelut tulevat saavuttamaan sivukylien ja myös kuntien ihmiset tulevaisuudessa. Leevi myös nostaa esille auton, joka on hänen mukaansa valitettavasti välttämätön, etenkin asuttaessa sivummalla. Ulla-Maija kuitenkin tulee toimeen ilman autoa, sillä kyyditys yleensä järjestyy tarvittaessa naapuriavulla ja kesäisin polkupyörällä pääsee kulkemaan.

 

Näistä hienoisista huolenaiheista huolimatta he nauttivat elämästään Särkikylällä, eikä ainakaan Ulla-Maija enää ajattele muuttavansa pois omasta kotikylästään. He molemmat rohkaisevat maalla asumisesta haaveilevia toteuttamaan unelmansa. Ulla-Maijan mukaan elämänlaatu on maalla todella hyvä ja tämä hyvä elämänlaatu koostuu monista eri asioista, kuten omasta rauhasta, turvallisuudesta, ihanista ihmisistä ja yhteisöllisyydestä sekä luonnon läheisyydestä ja puhtaasta ilmasta. Myös Leevi rohkaisee niin eläkeläisiä kuin myös etätyöntekijöitä ja miksei myös muita muuttamaan maalle.

Kuvassa vanha ulkorakennus

Ulla-Maijan kolme parasta asiaa Särkikylässä:


– Ihmiset
– Turvallisuus
– Ulkoilumahdollisuudet

 

 

Leevin kolme parasta asiaa Särkikylässä:


– Oma rauha – kerrostalossa ei saa kuunnella hevirokkia; ainakaan kovin lujaa
– Naapureilta saa apua – yhteisöllisyys
– Kaupoissa hyvät valikoimat