Kyläkummimalli

Kyläkummimallia on kehitetty Landemia-hankkeessa yhdessä Suomen Kylät ry:n ja erityisesti Suomen kylien maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuon kanssa yhteistyössä. Kyläkummimallin ensisijainen tarkoitus on helpottaa tuoreen kyläläisen, monipaikkaisen tai kesäasukkaan arkea. Kyläkummi on helposti lähestyttävä henkilö ja kylän tietopankki, jolta voi helposti kysyä, jos jokin arkinen asia tai vaikkapa kylän harrastusmahdollisuudet askarruttavat. Kyläkummi jakaa mielellään tietoa kylän sekä kunnan asioista ja tapahtumista, joten heihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä. Niissä kunnissa, joissa kyläkummimalli on käytössä, löytyvät kyläkummien nimet, toiminta-alueet ja puhelinnumerot kunnan verkkosivuilta.

 

Kyläkummimallin rakentamisesta ja käyttöönotosta on haluttu tehdä helpompaa kunnille ja kylille, ja siksi yhteistyössä Suomen Kylien kanssa luotiin kyläkummimallista opas, joka auttaa pääsemään mallin rakennuksessa alkuun. Kyläkummimalleja voi olla myös erilaisia, ja myös mallin rakennustapoja on monia. Oppaaseen on listattu erilaisia tapoja, joista oma kylänne ja kuntanne voi valita mielekkäimmän vaihtoehdon.

 

Kyläkummimalli kannattaakin ottaa käyttöön myös imagosyistä: jos kunnan jokaisesta kylästä löytyy kyläkummi, on se merkki kunnan kylämyönteisyydestä ja myös kylien halusta vastaanottaa uusia asukkaita.

 

Klikkaa itsesi siis alla olevasta linkistä lukemaan kyläkummimallin rakennusopasta ja lataa samalla se itsellesi.