Kyläkummit

Soinissa lanseerattiin perjantaina 17.6. Soinin kyläkummimalli. Soini on Landemian pilottikunnista ensimmäinen, joka on ottanut mallin käyttöön. Mallia toteutetaan kunnan ja kylien välisessä yhteistyössä. Soinissa kyläkummeja on yhdeksän kappaletta, joista jokainen edustaa eri kylää, ja kunnasta heille on nimetty yhteyshenkilö. Mallia pyritään levittämään myös muihin eteläpohjalaisiin kuntiin.  

Kuvassa joukko ihmisiä

Kyläkummien tarkoitus on toimia kylälle muuttaville henkilöille, muuttoa suunnitteleville sekä kesä- tai monipaikkaisille asukkaille tukihenkilönä, jolta voi kysyä neuvoa arkisissa asioissa. Kyläkummi on myös toimija, joka ottaa uuden muuttajan vastaan kylälle ja toivottaa hänet tervetulleeksi konkreettisesti käymällä hänen luonaan kylässä, ja viemällä itse tehdyn muistamisen hänelle. Parhaimmillaan kyläkummi toimii uuden asukkaan linkkinä kyläyhteisöön, jolloin muuttaja kotiutuu uuteen asuinpaikkaansa nopeammin, tutustuu muihin kyläläisiin ja pääsee näin osaksi kyläyhteisöä. 

Tilaisuuden avasi Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi, joka totesi Soinin nousseen viime vuonna muuttovoittoisten kuntien joukkoon ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Suomen kylien maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo piti myös tilaisuudessa puheenvuoron. Hän itse on kyläkummien puolestapuhuja, ja totesikin, että on upeaa saada kyläkummeja myös Soiniin. Hän näkee kyläkummit vetovoimatekijänä kunnalle ja kylille, mutta myös pitovoimatekijänä, joka on yhtä tärkeä kuin vetovoimaisuuskin.  

 

Merja Källi – Kukonkylän kyläkummi, piti myös puheen kyläkummien puolesta. Hän itse näkee kyläkummiuden olevan myös mahdollisuus toimia kyläyhteisön hyväksi. Hän mainitsi, että tämä oli syy, miksi hän itse alkoi oman kotikylänsä kyläkummiksi. 

 

Kuvassa nainen pitämässä puheenvuoroa

Kiitoksia kaikille tilaisuuteen osallistuneille, ja ennen kaikkea kaikille tuoreille kyläkummeille! Kyläkummit tulevat tekemään arvokasta työtä Soinin ja sen kylien elinvoiman puolesta!