Landemian on aika kiittää ja kumartaa

Landemia-hanke kiittää ja kumartaa

Landemia-hankkeen taival on nyt virallisesti tullut tiensä päähän, sillä hankeaika päättyi 30.11.2023. Hankkeen yli kahden vuoden pituiselle matkalle on mahtunut monenmoisia upeita asioita – yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, erilaisia tapahtumia, hienoja kohtaamisia, upeita eteläpohjalaisia kyliä, lukuisia kerrottuja maallemuuttotarinoita ja uusia toimintamalleja. Näistä kokemuksista saamme olla kiitollisia!

Muuttoliike maaseudulle on avainasemassa maaseudun elinvoiman ylläpitämiseksi, sillä kylille ja kuntiin tarvitaan lisää ihmisiä. Hanketyöskentelyn aikana olemme huomanneet, että suuri osa suomalaisista haaveilee maalle muuttamisesta monista eri syistä, mutta jokin asia usein estää tämän haaveen toteutumisen. Tärkeää onkin, että maaseutualueet nähdään houkuttelevina, mutta sen lisäksi maaseudulle muuttaminen koettaisiin helppona ja järkevänä ratkaisuna – ei niinkään vaikeasti saavutettavana hulluna unelmana. Siksi Landemia-hankkeessa on kehitetty toimintamalleja, joiden avulla kunnat ja kylät voivat vahvistaa sekä vetovoimaisuuttaan että valmiuttaan tarjota helpotusta maallemuuttopäätöksen toteuttamiseksi tai tukea monipaikkaiseen asumiseen potentiaalisille uusille kuntalaisille ja kyläläisille.

On ollut hienoa huomata, kuinka monelle maaseudun elinvoimaisuus on tärkeä asia, ja erityisen upeaa on ollut havaita, kuinka pienissä kunnissa, kylissä ja niissä asuvissa ihmisissä piilee valtava voima, jonka avulla nämä kunnat ja kylät voidaan pitää elinvoimaisena. Elinvoiman eteen on kuitenkin tehtävä jatkuvasti töitä, jotta maaseudulla on mahdollista asua myös tulevaisuudessa.

Kuten todettu, Landemian aika maaseutualueiden elinvoiman edistäjänä on tullut täyteen, ja hankkeen osalta on tullut aika laittaa viimeisetkin pillit pussiin. Haluamme kiittää kaikkia pilottikuntia, kyliä sekä kaikkia muita yhteistyökumppaneita, jotka ovat Landemian kanssa näiden vuosien aikana olleet tekemisissä. Landemia on ollut hieno matka, ja yhdessä voimme taata sen, ettei Landemia hälvene hankkeen mukana. Siispä, mahdollistetaan hyvä elämä maaseudulla yhä useammalle – myös tulevaisuudessa!