Lokaali lakeudella

Valtakunnallinen paikalliskehittäjien tapaaminen, Lokaali 2019 -tapahtuma järjestettiin 23.-25.8.2019 Kauhavalla LSK Business Parkissa eli entisen lentosotakoulun alueella. Lokaalin järjestivät Eteläpohjalaiset Kylät ry ja Suomen Kylät ry yhteistyössä neljän Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmän kanssa: Leader Liiveri, Leader Suupohja, Leader Kuudestaan ja 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Leader Aisapari

Perjantain työpajapäivässä suunnitellaan tulevaisuutta älykkään kylätoiminnan merkeissä. Aiheina ovat muun muassa maaseudun liikenneratkaisut, digitaalisuus, älykkäät kouluratkaisut ja nuorten tulevaisuus maaseudulla. Lue työpajan tulokset raportti-painikkeesta artikkelin lopusta.

Perjantai-iltana nähtiin valtakunnallisen kylähullun Alpiinin Piiparisen esitys Kylähullun pähkäilyjä. Maaseudun sivistysliitto opasti  biohiiletykseen ja tarjolla oli muutakin leppoisaa ohjelmaa lentokentän laitamilla. Illan aikana julkistetaan myös Juha Kuisman kirja Suomalainen lato.

Lauantaina retkeiltiin  ympäri maakunnan ja iltagaalassa palkittiin valtakunnallisena Vuoden kylänä Alajärven Luoma-aho. Vuoden maaseutukasvoksi nimettiin Harvaan asutun maaseudun asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.  Vuoden Maaseututoimijana palkittiin tervolainen Seija Korhonen ja kylätoiminnan tiennäyttäjinä Kyösti ja Marjatta Vatanen Uskalista Kiihtelysvaaralta ja Paula Määttä Jyväskylän Tikkalasta.

Juhlapuhujana oli professori Hannu Katajamäki.

-Paikallislähtöistä yhteiskuntaa luonnehtii kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, yritysten, ja julkisen sektorin monipuolistuva yhteistyö, jota kutsun uudeksi paikallisuudeksi.

Uuden paikallisuuden edistäminen on edellytyksiä luovan valtion perusperiaate, ytimenä on paikallisyhteisöjen oikeus kehittyä omista lähtökohdistaan.  Yhteiskunta on palautettava paikallislähtöiseksi, myös käytännön toiminnassa ja päätöksenteossa. Kyse ei ole paluusta menneisyyteen vaan globalisaation nykyvaiheen edellyttämästä toimintatavasta.

Ilman paikallisuuden, ja siitä nousevan politiikan vahvistumista, yritysmaailman johtamisopeista ammentava, suuryksiköitä suosiva yhteiskuntapolitiikka moukaroi yhä armottomammin kansalaisten arjen ympäristöjä, hyvinvointimme perustoja.

Suomen maaseutujen menestys ja monipuolisen hyvinvoinnin edistämien ei voi perustua suuruuden logiikkaan, huippuyksikköajatteluun ja menestyksen tavoitteluun muutaman suuralueen kautta. Menestyksen ennaltamääräytymisoppi syrjii hyvin suurta osaa kansasta. Kaikenlainen syrjiminen on kiellettyä, myöskin asuinpaikan perusteella tapahtuva syrjiminen.

Oikeudenmukaisuus ja sivistysvaltion ihanne edellyttävät kaikkien kansalaisten hyvän elämän turvaamista asuinpaikasta riippumatta. 

Edellytysten turvaamisen kautta syntyy  myös maaseudulle erittäin kiinnostavia asetelmia. Suuruuden logiikkaan perustuva näkökulma kykenee siivilöimään vain murto-osan tulevien menestystarinoidemme aihioista. Monimuotoisesta paikallisuudesta sen sijaan nousee Suomen menestystä edistävä toivon maantiede.

Illan päätteeksi sotilaskodissa tanssittiin Jarkko Yli-Sikkilän ja Maestrojen tahdissa.

 

Sunnuntain päätöspäivän ohjelmassa oli kenttähartaus perinneaukiolla.

Koko tapahtuman ajan oli sotilaskodin aulassa ja kirjastohuoneessa esillä kylä- ja infotori, jonne saimme näytteilleasettajaksi niin yhteisöjä kuin yrityksiäkin.

 

Lue lisää tapahtuman kotisivulta allaolevasta painikkeesta ja tutustu myös kuvamateriaaleihin ja Lokaali-lehteen!