Maakuntavisa

Eksy Etelä-Pohjanmaalle!

Mikä pitäjä on itseään suurempi, entä mistä lähdetään kropsua evähänä?

 

Jos tiedät vastauksen tai haluat arvata, ryhdy seuraamaan somessa maakuntavisaa ”Eksy Etelä-Pohjanmaalle”.

 

Yleisö pääsee joka viikko maanantaista alkaen arvuuttelemaan, mistä eteläpohjalaisesta kunnasta vihjeessä on kysymys. Oikea vastaus annetaan perjantaina.

 

Visa on käynnissä kevääseen saakka sekä facebookissa että instagramissa. Voit kommenttikenttään kertoa vastauksen lisäksi omia muistojasi kyseisestä pitäjästä.

 

Visan tarkoituksena on tuoda eteläpohjalaisia asuinseutuja tutuksi kevyellä tavalla. Viikoittaisiin vinkkeihin on piilotettu sekä historiaa että nykypäivää, hieman murretta ja kansanluonnettakin.

 

Visan toteuttavat yhdessä eteläpohjalaisten Leader-ryhmien yhteinen Kylille-hanke ja maallemuuttoa edistävä Landemia.

 

Haluamme rakentaa kampanjalla positiivista mielikuvaa, painottaa Landemia-hankkeen koordinaattori Tarja Vuorinen.

 

– Seikkaperäisten vihjeiden kautta haluamme oivalluttaa seuraajamme miettimään, mistä kunnasta oikeasti onkaan kyse ja miksi vihje kuuluu, kuten kuuluu. Kuntakohtaiset vihjeet rakennamme itse ja nappaamme vihjeeseen mukaan jotain kunnalle omaleimaista asiaa, teemaa, sanontaa tai maamerkkiä.

 

– Tavoite on, että maakuntamatka on oivalluttava ja hauska. Tämä on mielestämme jo toteutunutkin ja olemme saaneet mukavasti vastauksia kysymyksiimme. Tuntuu siltä, että seuraavan viikon vihjettä jo kovasti odotellaan.

 

– Visa on saanut todella hyvän vastaanoton. Kahden ensimmäisen viikon aikana on tavoitettu jo reilut 12 000 henkilöä, sanoo kyläkoordinaattori Päivi Kultalahti Leader Aisaparilta.

 

– Vinkkilauseiden laatiminen on yllättävän vaikeaa. Toisille toteamukset avautuvat saman tien, mutta ihan kaikki arvaukset eivät ole osuneet nappiin. Se antaa uskoa, että emme ole latoneet aivan itsestäänselvyyksiä.

Kuvassa ihmisiä pöydän ääressä

Yhteistyötä kylien hyväksi

Kylille-hanke on aktivoinut kylätoimintaa vuodesta 2015 lähtien ja nyt on meneillään jo Kylille III, joka jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Kultalahden lisäksi hankkeessa palvelevat Jaana Sippola Kuudestaan ry:ssä, Irma Kortesuo Leader Liiverissä Tuija Takamäki Suupohjassa.


Kyliä tuetaan esimerkiksi kyläsuunnittelussa ja tapahtumien järjestämisessä. Osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäsi teemoina ovat kiertotalous ja arjen turvallisuus. Kunhan rajoitukset hellittävät, pidetään kylillä jälleen digikahviloita, hyvinvointipäiviä ja luontoretkiä. Kyläturvallisuutta ja omatoimista varautumista edistetään muun muassa 72tuntia-koulutuksilla.


Keväälle on luvassa kestävän kehityksen kampanjaviikko, jolloin on luvassa neuvoja jopa biohiiletykseen.


Landemia-hanke haluaa toiminnallaan tavoittaa sekä Etelä-Pohjanmaalla asuvat kuin potentiaaliset muuttajatkin. Maallemuuton esteitä tutkitaan yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa ja selvitysten perusteella luodaan toimintamalleja muuttokynnyksen madaltamiseen. Hanke huomioi myös monipaikkaiset asujat ja tahtoo edistää etätyön mahdollisuuksia kylissä.


Landemiassa palvelevat Tarja Vuorisen lisäksi Susanna Laitila ja Tiia Vuorinen.