Monipaikkaiset Landemian työntekijät

Monipaikkaisuus on tullut todella koronan myötä suomalaisten elämään vielä vahvemmin. Useat opiskelijat ovat jo ennen koronaa olleet monipaikkaisia. Monipaikkaisuus koskettaa myös vahvasti Landemian työntekijöitä ja ajattelimme kertoa siitä omakohtaisia kokemuksia.

 

Susanna on ollut monipaikkainen ennen koronaa opiskelujen takia. Hän vietti viikot Vaasassa ja usein viikonloput kotikunnassaan Alavudella. Koronapandemian myötä Vaasan yksiö vaihtui Alavuden hiekkateihin, eikä Susannan mielestä etäaikaan siirtyminen ole ollut huono asia.

 

”Etäaika on ollut minulle erittäin sopiva, sillä etäajan myötä olen pystynyt suorittamaan opintoja ja tekemään töitä samalla. Järjestötoiminta on ollut myös helpommin yhdistettävissä muihin arjen asioihin.”

 

Tällä hetkellä Susanna on työharjoittelussa Helsingissä, ja monipaikkaisuus on korostunut entisestään. Opintoja pystyy edelleen suorittamaan etänä, ja samalla tavalla järjestötoiminta ja luottamustoimet tuovat viikonlopuksi takaisin Alavudelle. Tietoliikenneyhteyksien ja liikenneinfrastruktuurin toimivuus ovat edellytyksenä toimivalle etätyölle ja monipaikkaisuudelle.

 

”Monipaikkaisuus pitää nähdä mahdollisuutena ja minulle se ainakin on parhaista parhain mahdollisuus!”, toteaa Susanna.

Kuvassa Susanna ja maisemia
Kuvassa Tiia ja maisemia

Susannan lisäksi Landemian tiimistä myös Tiia on monipaikkainen ja opiskelee etänä.

 

 ”Etäopiskelua on tullut harrastettua jo ennen koronapandemian puhkeamista – ensin lukion jälkeisten avoimen yliopiston opintojen parissa ja nyt myös varsinaisten yliopisto-opintojen parissa. Etäopiskelu on siis tullut jo tutuksi”

 

Tiia viettää aikaansa opiskelupaikkakunta Vaasan lisäksi omalla kotipaikkakunnallaan Soinissa. Kotipaikkakunnalla houkuttelevat esimerkiksi äärellä oleva luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet virkistäytyä opiskelun ja työnteon välissä kuin myös perhe ja lemmikit. 

 

Tällä hetkellä Tiia kirjoittaa kandidaatintutkielmaansa, joka myös tapahtuu täysin etänä.

 

”Olen pitänyt etäopiskelusta. Se antaa mahdollisuuden rytmittää päivä haluamallani tavalla. Voin hyödyntää esimerkiksi junamatkat luentoa kuunnellen tai ryhmätyötä tehden. Työn tekeminen opiskelujen ohessa onnistuu myös helposti, kun kaikki tapahtuu etänä. Olisikin mielestäni upeaa, jos opinnot olisi mahdollista suorittaa etänä myös tulevaisuudessa ja etätyö jäisi pysyväksi mahdollisuudeksi!”  

Kuvassa Susanna ja Tiia