Muutto takaisin lakeuksille maitotilalliseksi Seinäjärvelle

Muutto takaisin lakeuksille maitotilalliseksi Seinäjärvelle

Miltä tuntuu muuttaa täysin vieraalle paikkakunnalle työn perässä? Joonas Jaakkola päätti tarttua haaveeseensa ja ostaa maatilan Alavuden Seinäjärveltä, paikasta joka ei ollut hänelle millään tavalla aiemmin tuttu.

 

Kanalahaaveet vaihtuivat navettaan

 

Joonas on kotoisin Jalasjärveltä mutta ennen Seinäjärvelle muuttoa hän asui pääkaupunkiseudulla vuoteen 2019 saakka. Joonas opiskeli siellä maatalousalan maisterin tutkintoa ja työskenteli maataloustukien parissa. Haave oman maatalousyrityksen perustamiseen oli kuitenkin syttynyt jo aiemmin. Joonas on opiskellut Ilmajoella agrologiksi ja siellä opiskelukaverinsa kanssa idea yhteisestä tilasta on lähtenyt.  Alun perin he suunnittelivat yhteisen kanalan hankintaa, mutta päätyivät ostamaan maitotilan Seinäjärveltä. He kuulivat, että tila olisi Seinäjärvellä myynnissä ja päättivät tarttua tilaisuuteen. Heitä molempia oli jo opiskeluaikana kiinnostanut yhtiö, joka ei olisi muodoltaan perinteinen perheyhtiö. Kuitenkin haaveissa ollut kanala vaihtuikin lehmiin ja Joonas naurahtikin, että hieman joutui muuttamaan omaa ajatusmaailmaansa, kun eläinlaji olikin aivan toinen kuin oli ajatellut.

 

Kuvassa Joonas Jaakkola ja koira Etta
Kuvassa lehmiä
Kuva: Ella Leinonen
Muutto uudelle paikkakunnalle tuntui toisaalta oudolta mutta kuitenkin tutulta

 

Koska Joonas oli ehtinyt jo jonkin aikaa asumaan kaupungissa, tuntui muutto maalle jollakin tavalla oudolta ja erilaiselta. Joonas ei ollut käynyt aiemmin Seinäjärvellä, joten paikkanakin Seinäjärvi oli uusi. Toki alun alkaenkin Joonas oli ajatellut kaupungissa asumisen lyhytaikaiseksi ratkaisuksi ja koska Joonas on maalta kotoisin, asiat olivat tuttuja.  Kuitenkin tässä tilanteessa eroa tekee tilan sijainti, sillä heidän lypsykarjatilansa sijaitsee 30 km päässä Alavuden keskustasta. Jalasjärvellä Joonaksen kotitila on lähempänä keskustaa, joka myös on osaltaan helpottanut maatilan töiden tekemistä.

 

Joonaksen yllätti myös luonto, joka on hänen mielestään Seinäjärvellä erilaisempaa kuin 60 km päässä olevan kotitilan läheisyydessä. On soita ja kallioista maastoa ja villieläimiäkin hän kokee näkevänsä paljon useammin täällä puolella Etelä-Pohjanmaata. Joonas kertoikin esimerkiksi, että eräänä iltana tänä keväänä he olivat olleet koiran kanssa lenkillä ja kuulleet pöllön äänen. Pöllö oli liitänyt rannan puihin, mutta päättänyt lähteä sieltä heitä kohti. Pöllö liiti taivaalla ihan ääneti ja yhtä äkkiä lähti syöksymään kohti heidän koiraansa Ettaa. Joonas oli huutanut, jolloin pöllö ei ollut ehtinyt syöksyä koiran päälle. Joonas nauroi, että pöllö teki myös virhearvioinnin, sillä eivätpä olisi pöllön voimat tainneet riittää suomenlapinkoira Etan kiinni saamiseen.

 

Joonaksen ajasta eniten aikaa vie tilanpito. Viime kesänä hän oli kuitenkin ostanut kajakin, jonka kanssa pääsi tutustumaan lähijärviin ja maisemiin. ”Vapaa-ajalla on jo hieman ehtinyt tässä lähiympäristössä katsella ja tutkia maisemia. Kuitenkin tuo tilanpito vie suurimman osan ajasta, mutta mielellään retkeilee lähiympäristössä”, kuvailee Joonas vapaa-ajan viettoa Seinäjärvellä.

 

Joonas on hyvin viihtynyt Seinäjärvellä. Aina kuitenkin maalla asumiseen liittyy haasteita ja Joonas kertoi sijainnin olevan välillä töiden kannalta haaste. ”Koneiden kanssa pitää yrittää pitää paljon varaosia, koska matka uusien osien pariin on pitkä. Kuitenkin saattaa käydä niin, että juuri se osa hajoaa, jota ei ole kotona valmiina, jolloin on lähdettävä hakemaan. Silloin homma seisahtuu. Toki siinä samalla tulee käytyä myös muilla asioilla, kun lähtee hakureissulle”, kertoi Joonas.

Etäisyys tuo mukanaan omia haasteitaan tilan pyörittämisessä, mutta yhteisöllisyys ja apu on kylällä toisten tilallisten kanssa suurta

 

Etäisyys on myös huolettanut Joonasta turvallisuudenkin näkökulmasta. ”Jossakin vaiheessa olin huolissani siitä, että mitä jos tulee jokin onnettomuus, niin kauanko menee avun saamiseen? Kuitenkin tässä jouduimme tänne eräässä tilanteessa soittamaan ambulanssin, niin ambulanssi tuli 20 minuutissa. Se tuli kuitenkin nopeasti, kun hätä oli” kuvaili Joonas.

 

Joonas pitää mahtavana asiana sitä, että kylälle on rakennettu valokuitu, sillä valokuitu mahdollistaa nopean yhteyden. Lisäksi hän pitää parhaana asiana luontoa ja kylän yhteisöllisyyttä. ”Tässä meidän tiemme varressa on runsaasti asutusta ja lapsiakin, mikä on mielestäni hieno asia. On mukavaa, että on naapureita, niin ei tunne olevansa yksin.”, kertoo Joonas. Joonas kertoi hänellä olevan yhteisiä maatalouskoneita kahden muun kylällä asuvan maitotilallisen kanssa, jolloin heti hänen muuttaessaan kylälle pääsi tutustumaan heihin. ”Heti silloin kun muutimme, tilan edelliset omistajat kutsuivat meidät ja nämä kaksi muuta tilallista kahville, jolloin pääsi heihin heti tutustumaan, mikä oli todella mukavaa. Aika nopeasti muutenkin pääsi ihmisten kanssa juttelemaan.”, kertoo Joonas.  Yhteisöllisyys näkyy myös hänen työnteossaan hyvin vahvasti. 

Kuvassa usvainen maisema
Kuva: Ella Leinonen

Joonas pääsi toteuttamaan oman haaveensa tilan omistamisesta yhdessä ystävänsä kanssa. Maaseutu oli Joonaksen haaveessa suuressa roolissa ja Seinäjärvi tarjosi mahdollisuuden tilan ostamiseen. Maaseutu on monen unelman mahdollistaja, kun vaan uskaltaa tarttua omaan haaveeseensa ja toteuttaa sen.

Kuvassa metsämaisema
Kuva: Ella Leinonen