Takaisin Karijoelle

Takaisin Karijoelle

Elämänmakuiset tarinat jatkuvat. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Kauniston perheen muuttotarinaan.

Heidät tie toi Porista Karijoen Myrkkyyn.

 

Perheeseen kuuluvat Katri ja Jyri sekä heidän 5-vuotias tyttärensä. Lisäksi heillä on lemmikkeinä 2-vuotias saksanpaimenkoira sekä 3-vuotias Maine Coon kissa. Kauniston perhe asuu Karijoella Myrkyn kylässä vanhassa maatilan päärakennuksessa. Tila on aikoinaan ollut Tasanteen maatila ja vanha puutalo on rakennettu 50-luvulla entisen päärakennuksen tilalle. Tila on vanha sukutila Jyrin isän puolelta, ja Jyrin isoäiti on syntynyt tilalla.

 

Kaunistot muuttivat loppuvuonna 2019 Porista Myrkkyyn. Jyri on alun perin kotoisin Myrkystä ja muuttanut Poriin opintojen perässä 15-vuotiaana. Katri on paljasjalkainen turkulainen, joka on sattumien kautta päätynyt aikoinaan Poriin asumaan.

 

Sysäys heidän muutolleen tapahtui lapsen syntymän jälkeen. Tuolloin elämä kaupungissa muuttui aika lailla. Enää ei ollut tarvetta kulkea baareissa ja aikaa tuli vietettyä pääasiallisesti kotona. Porissa he asuivat rivitaloasunnossa. Jatkuva liikenteenhäly ja naapureiden metelöinti aiheutti ajoittain hampaiden kiristelyä ja vaikeuksia pienen lapsen nukkumiseen. Lisäksi he huomasivat kaipaavansa tukiverkkoa ympärilleen, jota Porissa ei ollut. Heidän läheisiään asui Myrkyssä, joten suunta oli selkeä: ”Päädyimme Myrkkyyn, sillä täällä asuu perhettä. Jyrin äiti, muuton aikaan myös nykyään edesmennyt isä sekä veli perheineen. Tuen ja avun tärkeyttä lapsiperhearjessa ei voi tarpeeksi painottaa. ”


Myös Myrkyn rauhallisuus ja kauneus, mutta myös sijainti ja työpaikat vaikuttivat päätökseen: ”Myrkky on lisäksi erittäin kaunis ja rauhallinen kylä. Täällä emme enää joudu kärsimään naapureiden ja liikenteen melusta. Lisäksi täältä on lyhyt matka ja hyvät kulkuyhteydet useisiin isoihin kaupunkeihin. Myös työpaikkojen löytäminen alueelta kohtuullisella työmatkalla on ollut helppoa.”

Miltä hyppääminen kaupungin sykkeestä maaseudulle tuntui?

Jyrille muutto kotikylään ei tuntunut kovin ihmeelliseltä. Katrille kaupunkilaisena maalle muuttaminen oli alkuun outoa. Talviaikana pimeys on ihan erilaista kuin kaupungissa. Myös oman auton ostaminen oli välttämätöntä ja kilometrejä syntyy vuodessa useita kymmeniä tuhansia. Rivitalosta isoon omakotitaloon muuttaminen tuntui myös alkuun oudolta. Heidän tyttärensä on alusta asti sopeutunut uuteen ympäristöön hyvin ja viihtynyt erinomaisesti.

 

Kaunistot ovat huomanneet viihtyvänsä entistä enemmän kotona ja viettävänsä säiden salliessa paljon aikaa omalla pihalla.  He huomasivat myös koiran hankinnan tulleen omakotitaloon muuttaessa ajankohtaisesti. Talvi vaikuttaa eri tavalla omakotitaloasujan arjessa: ”Talvi työllistää meitä uudella tavalla, sillä omakotitaloa pitää lämmittää puilla ja lumet luoda itse pihasta.”

 

He ovat myös joutuneet opettelemaan hankintojen ennakointia eri tavalla kuin aiemmin: ”Ostamme ruuat koko viikoksi kerrallaan ja pyrimme hoitamaan kauppareissun yhteydessä myös muut asiat. Isompia hankintoja joutuu ennakoimaan etukäteen ja tilaammekin nykyään paljon asioita netistä. ”

 

Kaunistot muuttivat Karijoelle juuri koronan puhjetessa, joten he eivät ole vielä päässeet kovin paljon tutustumaan kyläyhteisön tapahtumiin. Koronan vuoksi suurin osa kylän tapahtumista on ollut katkolla parin vuoden ajan. He ovat olleet todella iloisia siitä, että kaikki heidän tapaamansa ihmiset ovat toivottaneet heidät lämpimästi tervetulleiksi kylään ja apuakin on aina kyläläisiltä saanut tarvittaessa: ”Parin vuoden aikana olemme oppineet tuntemaan ison osan kyläläisistä.”

 

Sekä Jyri että Katri ovat löytäneet paikallista yhdistystoimintaa ja lähteneet siihen innolla mukaan. Jyri on mukana nuorisoseuran maauimalatoiminnassa ja Katri on liittynyt Myrkyn kirjastoa pyörittäviin vapaaehtoisiin. He molemmat ovat kokeneet tulleensa lämpimästi tervetulleiksi toimintaan mukaan. Lisäksi kylän yhteiset talkoot ovat tulleet heille tutuiksi: ”Kylän talkoisiin olemme osallistuneet koko perheen voimin ja erityisesti pieni tyttäremme on saanut kyläyhteisöltä lämpimän vastaanoton. Kyläläiset tuntuvat olevan iloisia siitä, että kylään saadaan lisää lapsia.”

Kaunistot toivoisivat lisää lapsiperheitä kylille ja investointeja tieverkkoon

Kaunistot toivoisivat myös muiden pikkulapsiperheiden ja nuorten aikuisten muuttavan kylille: ”Tällä hetkellä tyttäremme on ainoa päiväkoti-ikäinen lapsi kylässä ja aikuisväestö on pitkälti keski-ikäistä tai eläkeläisiä. Karijoen kirkonkylältä on onneksi löytynyt tyttärellemme omanikäistä seuraa.” Lisäksi he kokisivat tärkeäksi valtion tason satsaukset tieverkkoon, jotta asuminen kylillä olisi entistä helpompaa teiden ollessa kunnossa.

 

Mikä on heidän mielestään parasta Myrkyssä ja Karijoella?

Kaunistojen top3-lista Myrkyssä on:

 

– Oma rauha

– kaunis jokilaakso

– Vapaa-ajan keskuksen maauimala

 

He myös pitävät valtavan hienoina asioina monipuolista harrastustoimintaa, mitä Myrkystä ja Karijoelta löytyy: ”Myrkyssä toimii aktiivinen ratsastustalli, jonka toiminnassa tyttäremmekin on ollut mukana. Lisäksi Myrkystä löytyy keskiviikkoisin auki oleva kirjasto. Kesäisin kylästämme löytyy maauimala, jonka yhteydessä toimii kioski. Karijoen Tappara pitää kirkonkylällä useita liikuntalajeja kattavaa harrastustoimintaa. Lisäksi Karijoen kunnalla on edullinen kuntosali. Tyttäremme käy Karijoen seurakunnan viikoittaisessa kerhossa. Karijoella toimii myös 4H-kerho sekä Mannerheimin lastensuojeluliitto. Lisäksi Kauhajoen kansalaisopisto järjestää toimintaa myös Karijoella. Myrkyssä ja Karijoella on lisäksi erinomaiset ulkoilumaastot. ”