Virpin tarina

Lauhavuoren kupeessa on onnellista asua!

kuvassa Virpi Koskue
Virpi Koskue on 60-vuotias laboratoriohoitaja, joka asuu Isojoella. Hän on asunut ja tehnyt myös työuransa pitkälti kaupungissa, tosin kotoisin hän on maaseudulta. Hän asui aiemmin Tampereella, mutta muutti työn perässä Kauhajoelle. Lopulta nykyiseen kotiinsa Isojoelle Lauhanvuoren kupeeseen hän päätyi etsittyään asuinpaikkoja kansallispuistojen tai luontokohteiden lähettyviltä. Omien sanojensa mukaan hänen kotipaikkansa Lauhanvuoren läheisyydessä on täydellinen. Hänellä on talon lisäksi myös hieman omaa maata, johon mahtuu pari pientä peltoa. ”Tontin läpi kulkee myös pieni luoma, josta löytyy kalaa, kuten muun muassa purotaimenia. Se on aivan ihanaa!” -hän huudahtaa.
kuvassa punainen talo

”Olen aina arvostanut elämää maalla ja halusin myös itse olla osana maaseudun elämää. Täällä Isojoella ihanaa on talkoohenki sekä ihmisten yhteisöllisyys ja auttavaisuus. Ei tarvitse kuin mennä kysymään joltakulta jotain asiaa, ja jollei tämä tiedä ratkaisua ongelmaan, niin hän selvittää jonkun, joka tietää.”

 

Virpi liittyi myös paikalliseen Lauhanmaan kyläseuraan ja tällä hetkellä toimii siinä sihteerinä. Kuuluminen kyläseuraan on tuonut hänelle tuttuja ennestään aivan vieraalta seudulta. Lisäksi kyläseuran toiminta on ollut hänen mielestään osoitus isojokisten ihmisten upeasta yhteishengestä.

 

”Halusin laavun siihen minun tontille luoman varteen ja ehdotin tätä kyläseuralle. Kyläseura rakensi minulle talkoovoimin laavun siihen ja totta kai tuin kannatusmaksulla kyläseuran toimintaa. Oli aivan mahtava talkooporukka laavua rakentamassa! Laavun rakentaminen lisäsi entistä enemmän yhteishenkeä ja itsekin pääsin taas vähän enemmän porukkaan mukaan ja opin taas tuntemaan ihmisiä paremmin.”

kuvassa puinen laavu

Virpillä ei ollut ennen Isojoelle muuttamista mitään siteitä Isojoelle, eikä koko Etelä-Pohjanmaallakaan ole hänellä mitään sukua. ”Lähdin tänne ihan tyhjän päältä. Kun lapset muuttivat maailmalle, niin minä myös! Ja kyllä kannatti!”

Hän kertoo, että myös ammatillisesti muutto maalle teki hyvää. Nykyään hän työskentelee Kankaanpäässä laboratoriohoitajana ja kokee, että työnkuva on paljon monipuolisempi kuin isommilla paikkakunnilla. ”Täältä löytyy vielä laboratorioita, joissa pääsee monipuolisemmin tekemään sitä omaa ammattia, ettei ole pelkkää näytteenottoa, vaan myös analyysipuolta. Sitä lähdinkin hakemaan alunpitäen.”

Virpillä on vielä muutama vuosi eläkeikään, mutta hänellä on jo suunnitelmia eläkepäiville. ”Sitten varmaankin hankin jo jotain eläimiä! Ehkä kanoja ja pari hevosta!” -hän naurahtaa. Hän myös kasvattaa kohta kolmevuotiaasta lapsenlapsestaan kunnon luontoihmistä.

Kolmeksi parhaaksi asiaksi Isojoella Virpi nostaa luonnon ja ympäristön, ihmisten yhteisöllisyyden ja talkoohengen sekä palvelut. Auto on hänen mukaansa välttämätön, mutta silti palvelut ovat lähellä ja esimerkiksi kauppaan tai kirjastoon pääsee helposti myös pyörällä. ”Kaikin tavoin haluan tukea tätä paikallista toimintaa. Oli ihanaa esimerkiksi löytää tuo juustomyymälä!”

Virpi on mitä ilmeisimmin kaikin puolin tyytyväinen elämäänsä Isojoella Lauhanvuoren kupeessa. Hän tiivistää: ”Täällä on onnellista asua!”